fbpx

Wat is de ideale lengte van explainer video’s

Laatste aangepast:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

DE IDEALE LENGTE VAN EEN EXPLAINER VIDEO - WAAR JE REKENING MEE MOET HOUDEN

U staat op het punt uw gloednieuwe explainer video te ontwikkelen. Je wilt het boeiend en overtuigend genoeg maken om snel de aandacht van uw publiek te trekken (U weet dat u sterke concurrentie hebt). Maar u hebt ook voldoende tijd nodig om uw kernboodschappen uit te delen. Met dit in gedachten, wat is de ideale lengte van uw explainer-video? 

Relatie videolengte en betrokkenheid

De aandacht van mensen trekken in de wereld van vandaag is een enorme uitdaging (de gemiddelde aandachtsspanne is afgenomen tot 8,25 seconden). Dit betekent dat je zeer pakkende en aantrekkelijke inhoud moet maken die ze vanaf het begin aanhaakt en ook hun aandacht volledig vasthoudt (of ze in ieder geval iets over je inhoud laat onthouden).
Vanuit een algemeen oogpunt, als de aandachtsspanne van mensen korter is dan die van een goudvis, moet je heel voorzichtig zijn met de duur van je marketingvideo.

Statistieken lijken dit te ondersteunen. Uit onderzoek tussen videolengte en betrokkenheid van Wistia blijkt het volgende:

  • Video’s van maximaal 2 minuten krijgen geweldige betrokkenheid. Als je je video onder de 2 minuten houdt, blijft je publiek verslaafd en vermaakt.
  • Er is een aanzienlijke daling van betrokkenheid tussen 2 en 3 minuten.
  • Van 6 tot 12 minuten heb je nog een goede plek om van te profiteren.
  • Vanaf 12 minuten verliest elke minuut de betrokkenheid van mensen. Dus blijf alert …

De perfecte lengte voor uw video

Denk nu niet dat elke marketingvideo 2 minuten zou moeten duren om “de perfecte standaards” te ontmoeten omdat je enkele belangrijke bevindingen van Wistia gelezen hebt. Het gaat er niet om je video van 8 minuten tot 7 minuten te verlagen, want het zal geen enorm verschil maken in betrokkenheid. In dezelfde regel gaat het niet om het trimmen van je video van 10 minuten om deze passend te maken met het scenario van 2 minuten.
Net zoals een TED-talkvideo, bijvoorbeeld, nooit minder dan 15 minuten zal duren, mag een pitch video niet langer zijn dan 2 minuten. 

Alles hangt af van de doelgroep waarnaar u streeft, de algemene context en de verwachtingen om de lengte van uw video te bepalen

Laten we dit in detail analyseren:

Het type inhoud: Bij video-marketing heb je heel veel mogelijkheden: Pitch video’s, Explainer video’s, Testimonials, Snack video’s en nog veel meer. Afhankelijk van de inhoud die je ontwikkelt, varieert de lengte van je video natuurlijk (alleen omdat bepaalde inhoud langere video’s vereist).

De doelgroep waarop u mikt: Het is belangrijk dat u een duidelijk idee hebt van wie u probeert te bereiken en de specifieke actie die u hen wilt laten uitvoeren. Dit heeft zeker invloed op de lengte van je video. De kijkers opleiden en willen dat ze een specifieke actie ondernemen, is niet hetzelfde als ze gewoon te vermaken. Wees hier duidelijk over.

De context: De apparaten, de platforms en de algemene verwachtingen van uw doelgroep spelen ook een belangrijke rol in de lengte van uw video. Volgens sommige statistieken die door Hubspot zijn onthuld, lijken video’s van minder dan vijf minuten breed te worden gekozen op smartphones. Wat betreft sociale media lijkt de ideale lengte van de video op YouTube 3 minuten te zijn. 

De verwachtingen van je publiek spelen ook een belangrijke rol: de titel (waar het over gaat, hoe het is geschreven, etc.), de thumbnail die je gebruikt, het platform waarin je het promoot, etc. zijn allemaal belangrijke factoren die zullen leiden het publiek om te denken dat de video kort of lang zal zijn. Aan de verwachtingen voldoen is een must!

In onderstaande PDF kun je de uitleg omtrent de ideale lengte van een explainer video downloaden door op de afbeelding te klikken.

(klik op de afbeelding of op deze link)