fbpx

Wat is Een Explainer Video (En waarom ze werken)

Laatste aangepast:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

De geschiedenis van de Explainer Video

Explainer video’s zijn aan populariteit aan het winnen sinds de grote techbedrijven van deze tijd hun potentieel hebben ontdekt en ontluikt. 

Twitter, Dropbox en Spotify zijn allemaal bedrijven die hun vroege groei op gang hebben gebracht door het gebruik van een geanimeerde explainer video.

Natuurlijk kunnen we de video’s niet alle eer geven, maar één ding is zeker, ze hebben verdomd goed werk geleverd door geïnteresseerde website bezoekers te helpen bij het converteren naar klanten / gebruikers. 

Waarom explainer video’s nu net zo goed presteren op dit vlak gaan we later in dit artikel ontdekken.

Je hebt misschien opgemerkt dat de eerste twee van de bovengenoemde bedrijven hun video’s in een zeer vergelijkbare stijl en toon hebben gemaakt.

Dat komt omdat ze allemaal meer dan tien jaar geleden zijn gemaakt door hetzelfde bedrijf, Common Craft. De oprichter van het bedrijf, Lee LeFever, wordt vaak gezien als de grondlegger voor de explainer video industrie, hij ontwikkelde zelf zijn eigen animatie stijl; de Common Craft style.

Toen deze video’s miljoenen en miljoenen views opleverden, werd het voor de marketeers duidelijk dat dit soort video een essentiële schakel in een digitale marketingstrategie aan het worden was. 

video helps inbound marketing
Afbeelding door Single Grain

Maar waarom worden explainer videos nu pas ontdekt en ‘geëxploiteerd’ door de meeste bedrijven, groot en klein? Het heeft allemaal te maken met technologie. 15 jaar geleden hadden we gewoon niet de technologische ecospace die klaar was voor massa video consumptie. Tegenwoordig heeft iedereen echter een groot scherm op zak, is 24/7 verbonden met internet, en dat gebruiken we om video-inhoud te bekijken, vandaag meer dan ooit. Die trend groeit nog trouwens nog steeds en lijkt niet te verminderen in de komende jaren.

Enkele inzichten in videomarketing van HubSpot:

 • 2016: een toename van de populariteit van video’s
 • 2017: video als een topmarketingtactiek
 • 2018: video van 1 enkele tactiek tot een hele bedrijfsstrategie
 • 2019: video als een holistische benadering (gebruikt doorheen de hele organisatie)

Extra: De video marketing funnel volgens HubSpot. Explainers zitten duidelijk ‘top-of-the-funnel”. Aantrekken en omzetten zijn hun sterke punten.

hubspot video-marketing-funnel
Afbeelding door Hubspot

Sommige bronnen gaan zelfs zo ver dat het de krachtigste marketingtool is die momenteel beschikbaar is. Laten we dus eens beter onder de motorkap kijken en onderzoeken wat een video tot explainer video maakt en waarom het zo succesvol is als marketingtool. 

Wat maakt een video een (goede) explainer video

Bij een explainer video wordt een concept dat vaak moeilijk te omvatten is (een zakelijke dienst, een technische oplossing, een nieuwe software …) uitgesplitst in een kort, eenvoudig, visueel meeslepend en herkenbaar verhaal. Dit vaak volgens volgende structuur: probleem – oplossing – call-to-action. 

Na het bekijken van de video moet de kijker het concept beter (of volledig) begrijpen en, indien de video goed gemaakt is, zal de kijker een gewenste actie uitvoeren (aankoop, download, inschrijving). 

Enkele belangrijke punten in wat een explainer video goed maakt:

 1. Niet te lang, niet te kort

  Onze aandachtsspanne in dit digitale tijdperk is erg laag. (Maar nee, niet zo laag als dat van een goudvis..) Vooral als we worden gepitched door een bedrijf dat we nog niet echt kennen. Daarom is het erg belangrijk om de aandacht van de kijker vroeg te trekken, de aandacht te voeden met relatibiliteit / humor / visuals, je oplossing / concept / service voor te stellen en te eindigen met een beknopte en duidelijke CTA. Idealiter minder dan 2 minuten

 2. Details zijn goed, maar ga er niet te diep in.
  We noemen dit de oma-test. Als je je video aan je grootmoeder laat zien en zij begrijpt het concept, dan heb je een winnaar vast. (Op sommige meer technische gebieden is de moedertest ook prima;))

 3. Zorg dat het visuele blijft plakken

  We hebben het visuele aspect in dit artikel nog niet echt aangeraakt, maar de meeste explainer video’s zijn geanimeerd.

  En daar is een goede reden voor. Goede geanimeerde explainer video’s raken het juiste gevoel van de kijker en hierdoor heeft de video een veel grotere impact en blijft deze langer hangen. Animaties zijn hier uitzonderlijk goed in vanwege de eindeloze creatieve mogelijkheden.

  Het is ook een goed idee om de kleuren van je merk in de video op te nemen om merkherkenning te boosten.

 4. Mensen houden van een goed herkenbaar verhaal 

  Als je wilt dat je video een homerun raakt, moet je dit aspect in het script opnemen. Voordat je je concept / dienst begint te introduceren, moet je kijker voelen dat hij een probleem heeft dat opgelost moet worden en dat hij zich identificeert met de verhaallijn.

Als je een explainer video maakt en erin slaagt om de bovenstaande punten goed te krijgen, is de kans groot dat je een hele goede video geproduceerd hebt.

Verschillende vormen van explainer video's

Niet elke explainer video is hetzelfde. Of hoe Drake het zou zeggen; “There’s levels to this”. 

We hebben onze standaard 2D-, de meer complexe 3D-, whiteboard- en motion graphics explainer video’s, en dat is niet eens de hele lijst.

Elk met zijn eigen kenmerken en gebruiksscenario’s, het is een artikel op zichzelf om de details uit te spitten. Wordt vervolgd…

Waarom Explainer Video's werken

Wij. Houden. Niet. Van. Lezen. En we houden gewoon enorm van video.  Waarschijnlijk bekeek je zelf eerst bovenstaande video alvorens verder te lezen. Game-Set-Match Explainer Video’s.

Consumenten zijn altijd op zoek naar producten die hun problemen kunnen oplossen. Als u uw marketing goed doet en mogelijke klanten naar uw website haalt, moet u die bezoekers echter nog steeds omzetten in klanten. 

Begrijp mij niet verkeerd. Veel geschreven tekst hebben is goed. Het is waarschijnlijk wat uw bezoekers daar in de eerste plaats heeft gebracht. 

Maar als je een video op je website hebt die je product of dienst in minder dan 2 minuten uitlegt op een manier die relateerbaar, visueel aantrekkelijk en mogelijk met een gevoel voor humor is, zal dit jouw top-of-funnel marketing aanzienlijk verbeteren. 

Door een goede call-to-action in je explainer video op te nemen, kun je zelfs je verkoopcyclus verkorten en van je nieuwe ‘gelovigen’ klanten maken, precies daar en dan.

En in jouw bedrijf?

Zo! Nu je al wat mee weet over de geschiedenis van explainer videos, waarom ze werken en de verschillende vormen is het misschien stilaan eens tijd na te denken over hoe zo een video binnen jouw marketing strategie zou passen. 

Landing Videos heeft reeds tientallen explainer videos afgeleverd voor bedrijven groot en klein in België. Laat ons dus gerust uw gids zijn.

Plaats een reactie